2019. február 7., csütörtök

Németh Sándor - Milyen tényezőkből épül fel egy vezető tekintélye a gyülekezetben?

Legalább tíz olyan forrás és szempont van, ami egy keresztény gyülekezetben megalapozza – illetve ezek hiánya megkérdőjelezi – egy vezető legitim tekintélyét. Nézzük, melyek ezek:

1. Az Úrral való személyes közösség, az imádkozás, az Isten Igéjével való közösség. Ezt nem lehet a szolgálattal kompenzálni! Nem vállalhatod túl magad, az Úrral való személyes közösségednek az első helyen kell lennie. Ha ezen a területen deficitbe kerülsz, azt az emberek észreveszik. Sok szellemi ember van a gyülekezetben, akik reálisan megítélik a vezetők szolgálatát - észreveszik milyen állapotban vagy, hogy jó napod van e vagy rossz. Leveszik, hogy kik a spirituális emberek, és kik akarják csak magukra hívni a figyelmet. 

2. Az Úrnak az elhívása, ajándéka, a kenet mértéke a szolgálatra, a beszédre, a cselekvésre. A hívők jelentős része meg tudja ítélni, mire van valakinek ajándéka és mire nincsen. Nem szabad tiszteletlenül viszonyulni a hívőkhöz. Sok imádkozó keresztény van a Hit Gyülekezetében is, akik reálisan fel tudják mérni a szolgálókat - és ez jó! A vezetőknek abban kell szolgálniuk, ami az erősségük. Arról ne beszélj, amihez nem értesz. Abban tudsz hitelesen forgolódni, amire van elhívásod és küldetésed!
3. Az erkölcsi élet, életmód, a jellem. A személyiségünk részévé válik az életmódunk. A jellemünk formálásáról soha ne feledkezzünk el!
4. Hűség Istenhez és Isten népéhez a megpróbáltatások idején. A valódi pásztort az különbözteti meg a bérestől, hogy konfliktushelyzetek és pressziók idején sem hagyja magára a juhokat. Mózes is vállalta az Isten népével való együtt nyomorgást, a fáraó udvarában elérhető konfliktusmentes élet helyett.
5. A teljesítmény. Egy bizonyos korig az embernek tágítania kell a teljesítménye határát, mert jó dolog, ha az ifjú terhet visel, de egy kor után viszont ez már nem cél, mert az egészség károsodásához vezethet, ha túlfeszítjük a húrt.
6. A család állapota. Az emberek látják ezt egy közösségben, nem lehet eltitkolni. A vezetőknek a családjukban is teljesíteniük kell - hogy a gyermekeik ne vadolajfák legyenek. Ez az egyik legfontosabb ajánlólevél ma is a gyülekezetben, ha az apák jól igazgatják az otthonukat. Az atyaság nagyon fontos, mert egy apának a családban a gyermekek szívét is ismernie kell. Így, ha azt látja, hogy valamilyen fontos téren elhajlás indul el, már akkor a gyermek felé kell fordulni, és segíteni neki.
7. A hiteles vezetőtársak bizonysága. Oda kell figyelni azokra az emberekre, amik maguk is legitim tekintéllyel rendelkeznek, hogy nekik mi a szellemükben a bizonyság egy személlyel kapcsolatban.
8. A hívőkhöz való viszony is fontos, hogy miként bánik egy vezető a hívőkkel. Kérdés, hogy a viszony partnerségi vagy kizárólag tekintélyen alapul? A vezetőnek meg kell tanulnia sokoldalúnak lenni, mert ideje van a példamutatásnak, az elvegyülésnek, a döntésnek, a választásnak és a fegyelmezésnek is. A klerikalizmus egyik jellemzője, hogy a vezető csak egyfajta szerepet vesz fel.
9. Szintén fontos a hiteles kívülállók bizonysága egy vezetővel kapcsolatosan. Egy jó vezetőnek a reál szférában eredményeket elérő emberek előtt is el kell érnie az elfogadottságot.
10. A választásokban, döntésekben való bölcsesség. Sokszor az idő igazolja a jó döntéseket és emiatt is nő a tekintély. A munkatársak kiválasztása például nem könnyű feladat - de egy alkalmas vezető ezt is képes jól megoldani.