2017. október 12., csütörtök

Larry Huch - 10 átok, amely akadályozza az áldást 2. (könyvrészlet)

Van egy fenomenális példa arra, hogy a szavaid ereje meg tudja törni az átkokat és fel tudja szabadítani az áldásokat. Nemrég volt egy nagy ünnepi rendezvényünk itt, a New Beginnings alkalmán, Dallasban. A gyülekezetünkből az egyik házaspárnak kislánya született. Már ez is elegendő ok arra, hogy Isten jóságát ünnepeljük. De a születést megelőző történet még különlegesebbé tette ezt az ünnepet. Ezek a fiatal szülők Afrikából költöztek Dallasba, és közben Londont is megjárták. Amikor megkerestek, hogy imádkozzam értük, elmondták, hogy már tizenegy éve próbálkoznak, hogy gyermekük szülessen. Az orvosok sem tudtak sok reménységet kelteni bennük. Csak még tovább fokozta bennük a stresszt, hogy a férfi családjában és saját országában elfoglalt pozíciója miatt komoly nyomás volt rajta, hogy gyermeke kell, hogy szülessen. Ha a felesége nem tud szülni neki, a családja szerint másik feleséget kellett volna keresnie, aki szülni tud. Miután megkerestek, hamarosan felismertem, hogy átkot helyeztek rájuk azok a negatív beszédek, amelyeket a barátaik és a családjuk mondtak ki rájuk mindenfelé. Imádkoztam velük és megtörtem a rájuk kimondott negatív szavak erejét, és eltávolítottam az áldás útjában álló átkot. A rákövetkező héten megfogant, kilenc hónappal később pedig már nyilvánvaló volt: az áldás felszabadult. Ez az eset azt az igeszakaszt juttatja eszembe Dániel könyvéből, ahol az imádság már megvolt, Isten is meghallgatta az imát, viszont volt egy szellem, amely megakadályozta, hogy az a konkrét áldás átjöjjön. Szeretném, ha tisztában lennél azzal, hogy milyen ereje van az általad kimondott szavaknak, és azoknak, amelyeket másoknak engedsz kimondani az életedre. Itt az ideje megtörni az átkot és felszabadítani az áldást. Te miben reménykedsz?

Mindegyik esetre az volt a jellemző, hogy az emberek saját magukra mondtak ki negatív szavakat, illetve engedték, hogy mások mondjanak negatív dolgokat, úgyhogy ne feledd: az életedre kimondott szavak átkát meg kell törnöd.

Nézzük meg azt a szót, hogy reménység. Állandóan használjuk ezt a szót. Remélem, fizetésemelést kapok. Remélem, megkapom azt az új állást. Remélem, hogy jó eredménye lesz az orvosi vizsgálatnak. Amikor a reménység szót használjuk, azzal ötven-ötven százalékos esélyt szoktunk adni magunknak. „Talán így lesz, talán nem.” Ez viszont nem egyezik meg azzal a mondanivalóval, amit Isten társított a „remény­lett dolgok ” kifejezéshez. Itt a reménység olyan dolgot jelent, amire teljes mértékben számítok. A reménység nem azt jelenti, hogy „talán így lesz”, hanem azt, hogy teljes mértékben számítok rá. „S ez meg fog felelni az én feszült várakozásomnak és ama reményemnek” (Filippi 1:20 CSIA).

Most visszakanyarodunk a Zsidók 11:1-hez, és megteszünk még egy lépést. „A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés. ” Az a szó, hogy valóság, itt azt jelenti, hogy „tulajdon, magabiztosság, bizonyosság, tartalommal való feltöltés”. Más szavakkal, a valóság jelenti a bizonyosságot, a tulajdonjog igazolását mindenhez, amiben reménykedsz, mindennel kapcsolatban, amire teljes mértékben számítasz. A kulcs pedig, ami megnyitja előtted mindazt, amiben reménykedsz, a hited.

Nézzük meg most a Szentírást, az elejétől a végéig. A hited a valóságtartalma (a tulajdonjog igazolása, a tulajdonosi jogviszony, a platformja, a feltétele) mindennek, amiben reménykedsz és amire teljes mértékben számítasz. A hitünk a kulcs. Minek a kulcsa? A Zsidók 11:1 vége így szól: „a nem látott dolgokról való meggyőződés. ” A hitünk a meggyőző bizonyíték azokról a dolgokról, amiket még nem látunk. 

Amikor a két vak odament Jézushoz, és gyógyulást kért tőle, egy kérdéssel felelt nekik: „Hiszitek-é, hogy én azt megcselekedhetem?” (Máté 9:28). A válaszuk természetesen az volt, hogy „Igen, Uram.” (28. vers) Néha azt látom, hogy Isten gyermekei ugyanígy reagálnak. „Larry pásztor, nem tudom, miért nem válaszolt Isten az imáimra. Hozzá fordultam, kértem Őt, hiszek Neki.” De Ő azt mondja nekünk, hogy „Játsszuk vissza a hitetek bizonyítékát.” Döbbenetes, milyen negatív beállítottságúak tudunk lenni időnként.
Hadd adjak egy kis feladatot, hogy még érthetőbbé tehessem számodra ezt az igazságot. Jövő héten vasárnap, miután elmentél a gyülekezetbe, menj el egy étterembe valahol a városban, és hallgasd meg, hogyan beszélgetnek körülötted az emberek. Ha abban az időben teszed, amikor a legtöbb gyülekezet befejezi az összejövetelét, akkor jó eséllyel sokan lesznek, akik valamilyen gyülekezetből jönnek. Épp most hallgatták a „jó hírt”, olyan énekeket énekeltek, mint a „Hatalmas a mi Urunk”, vagy esetleg azt, hogy „Nagy Király, fenséges Úr, Király”, vagy talán azt, hogy „A mi Istenünk uralkodik”. Eljövünk onnan, ahol a Mindenható Istent dicsőítettük, és azt mondtuk, hogy semmi sem lehetetlen a mi Istenünknek, majd rövid időn belül azt valljuk meg ebéd közben, hogy az ördög fog győzedelmeskedni a házasságunkban és a házunkban, vagy hogy le fog győzni bennünket a családunkban, az anyagi életünkben és a jövőnkre nézve. Hagyd abba! Itt van az élet és a halál, a nyelv hatalmában. Itt az ideje, hogy ráébredjünk, milyen negatívan beszélünk az életünkről. Itt az idő a változásra. Itt az idő, hogy eltávolítsuk az átkot, és felszabadítsuk az áldást.