2011. március 19., szombat

Rodney H. Browne - Ne botránkozz meg az üldöztetésen

Ezeket beszéltem néktek, hogy meg ne botránkozzatok. A gyülekezetekből kirekesztenek titeket; sőt jön idő, hogy aki öldököl titeket, mind azt hiszi, hogy isteni tiszteletet cselekszik. 3 És ezeket azért cselekszik veletek, mert nem ismerték meg az Atyát, sem engem. János 16:1-3
Miután Jézus a János 14. és 15. fejezetében azt a "mindezt" elmondta a tanítványainak, a János 16. fejezetének kezdeti verseiben azt mondta, hogy azért mondta el nekik "mindezt", hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező üldöztetésen ne botránkozzanak meg. A János 14:1-ben Jézus a következő szavakkal kezdte a bátorítást: "Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higyjetek Istenben, és higyjetek Én bennem."
Jézus az Atyába, a Fiúba és a Szent Szellembe helyezett bizalomra teszi a hangsúlyt, mert Ők védelmeznek és - szellemben, lélekben és testben - ellátást biztosítanak a számodra, bármilyen szituációban is legyél. Azt mondja tanítványainak - és nekünk is -, hogy ne a velünk a testben most zajló eseményekre, hanem Jézusra és az Ő Igéjére koncentráljunk. Jézus saját magáról beszél - az Útról, az Igazságról és az Életről; az Atyáról - aki Engem látott, látta az Atyát; a Jézus Nevében az Atyához való imádkozásról beszél; a Vígasztalóról és a Segítőről - a Szent Szellemről -, Aki bennetek és veletek marad és soha nem hagy el; arról beszél, hogy mi fog történni - a haláláról -, hogy le fogja tenni az életét és visszamegy az Atyához; az Ő parancsolatainak való engedelmesség és azok megtartásának fontosságáról és előnyeiről; hogy hogyan lehetnek a tanítványok - és mi is - Jézusnak és mindazoknak tanui, amit tett és cselekedett; beszélt az üldöztetésről, ami a Neki való elkötelezettségünk és az Igét való hirdetésünk következménye lesz.
Jézus a következőt mondta: "Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy Engem előbb gyűlölt ti nálatoknál. 19 Ha e világból volnátok, a világ szeretné azt, ami az övé; de mivelhogy nem vagytok e világból, hanem Én választottalak ki magamnak titeket e világból, azért gyűlöl titeket a világ. 20 Emlékezzetek meg ama beszédekről, amelyeket Én mondtam néktek: Nem nagyobb a szolga az ő uránál. Ha Engem üldöztek, titeket is üldöznek majd; ha az Én beszédemet megtartották, a tiéteket is megtartják majd. 21 De mindezt az Én nevemért cselekszik veletek, mivelhogy nem ismerik azt, Aki küldött Engem." (János 15:18-21)
Az olyan Isten gyermeke, aki az Úr akaratának és Igéjének engedelmeskedik elkerülhetetlenül üldöztetést fog szenvedni. Jézus azért figyelmeztet bennünket erről, hogy ne legyünk meglepődve és különösen azért, hogy ne botránkozzunk meg. A János 16:1-ben a "megbotránkozásra" használt görög szó a "skandalizo", ami a következőt jelenti: "megbotlani", arra rávenni valakit, hogy ne bízzon többé abban a személyben és hagyja el azt, akiben bíznia és akinek engedelmeskednie kellene."
Vannak emberek, akiket nem nehéz megbotránkoztatni. Az ördögnek nagyon könnyű dolga van az olyan emberekkel, akiknek nincs mély kapcsolatuk Isten Igéjével - Az üldöztetéskor az általuk megtapasztalt kellemetlenségért az ördög helyett azonnal Istent hibáztatják. A Márk 4:16-17-ban a következőt olvassuk: "És hasonlóképpen a köves helyre vetettek azok, akik mihelyst hallják az Igét, mindjárt örömmel fogadják, 17 De nincsen ő bennük gyökere, hanem ideig valók; azután ha nyomorúság vagy háborúság támad az Ige miatt, azonnal megbotránkoznak."
A Máté 13:21-ben egy olyan emberről olvasunk, aki nem szilárd Isten Igéjében, így "nincs gyökere benne, hanem csak ideig való; mihelyt pedig nyomorgatás vagy üldözés támad az Ige miatt, azonnal megbotránkozik." Az ördög minden szinten üldöztetést okoz, hogy arra kényszerítse az embereket, hogy meghátráljanak Istentől és az Igazságtól. Még a tanítványok is elszéledtek, megijedtek és kísértés vett erőt rajtuk, hogy megtagadják Jézust, amikor letartóztatták. Jézus előre figyelmeztette őket a Máté 26:31-34-ben: Akkor monda nékik Jézus: Mindnyájan ezen az éjszakán megbotránkoztok Én bennem. Mert meg van írva: Megverem a pásztort és elszélednek a nyájnak juhai. 32 De föltámadásom után előttetek megyek majd Galileába. 33 Péter pedig felelvén, monda néki: Ha mindnyájan megbotránkoznak is Te benned, én soha meg nem botránkozom. 34 Monda néki Jézus: Bizony mondom néked, ezen az éjszakán, mielőtt megszólal a kakas, háromszor megtagadsz engem."
Az üldöztetés elsődleges célja az, hogy rávegyen arra, hogy megharagudj Istenre és az Ő Igéjére, így el fogod szakítani magad Istentől és visszaesel. Jézus a Máté 24:9-10-ben a következőt mondja: "Akkor nyomorúságra adnak majd benneteket, és megölnek titeket; és gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az Én nevemért. 10 És akkor sokan megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyűlölik egymást."
Az üldöztetés második célja az, hogy rávegyen arra, hogy megharagudj keresztény testvéreidre, sőt hogy el is áruld őket, hogy hátat fordíts nekik és az istentelenekkel együtt üldözni kezd őket. Sokan vannak, olyanok, akik bármit megtennének mások kárára, ha úgy gondolják, hogy ezzel saját bőrüket menthetik. A saját családjukat is a "vonat alá vetnék" csak azért, hogy a feléjük közelgő kellemetlenséget elkerüljék.
Csak azok, akik ismerik Istent és az Ő Igéjét; akik elkötelezték az életüket Neki; akik feladták - elvesztették - a saját életüket azért, hogy az Övét megtalálják; akik rábízták az életüket az Úrra; akik el tudják mondani Pállal együtt: "nékem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség", lesznek készek az előttük levő öröm miatt kiállni az üldöztetés nehézségeit.
És gyűlöletesek lesztek, mindenki előtt az Én nevemért; de aki mindvégig megáll, az megtartatik. Máté 10:22